Gyakran készítesz desszerteket, de még nem találtad meg a tökéletes zselésítő anyagot? Esetleg kezdő konyhatündér vagy? Akkor mindenképp olvasd el alábbi cikkünket, amiben összegyűjtöttük a mousse-ok, glazúrok vagy krémek elkészítéséhez szükséges legjobb zselésítő alapanyagokat!
Zselatin
A mindenki számára ismert zselatin, ami sokáig a legalapvetőbb, és tulajdonképpen egyetlen zselésítő anyag volt. Marha-, borjú- és sertéscsontból, inakból, valamint bőrből készül, lap formájában vagy porrá őrölve juthatunk hozzá. Bár az adagolása néha gondot okoz, általánosságban elmondható, hogy fél liter folyadék 6 zselatinlaptól vagy 9 gramm zselatinportól kocsonyásodik meg.
Agar-agar
Az élelmiszeriparban E406 néven használatos, tisztán növényi eredetű, sárgásfehér, félig áttetsző zselés anyag, amit vörös algából nyernek ki. A zselatinnál jóval drágább, viszont sokkal kiadósabb is: 1 teáskanál agar-agarral 8 lapzselatint helyettesíthetünk, ami 500 ml folyadékot képes besűríteni. Hagyományosan szószok, levesek, pudingok, krémek sűrítésére, zselésítésére használják.
Pektin
Természetes sűrítő anyag, amit magas pektintartalmú gyümölcsökből nyernek ki. Szárított, porított formában lehet hozzájutni. Főként dzsemek és lekvárok készítéséhez kiváló, mivel használatával nem csupán kevesebb cukorra van szükség, de a befőzéshez szükséges idő is lerövidül. Fokozza a savas közeg hatását, ezért a citromsav fontos kiegészítője a műveletnek, főleg akkor, ha alacsonyabb pektintartalmú gyümölcsökből tervezzük eltenni a télirevalót.
Xantángumi
A nevével ellentétben egy valódi, természetes növényi eredetű sűrítő, zselésítő anyagról van szó, amit az élelmiszeriparban sűrítőanyagként és stabilizálószerként, E415 néven alkalmaznak. A xantán megnöveli a tészták vízkötő képességét, így késlelteti a kenyerek öregedését is. Fagylaltgyártás során is hasznos, hiszen csökkenti a jégkristályok képződését, a gyümölcslevekben pedig lebegésben tartja a finoman eloszlatott rostanyagokat. Ezen kívül tojástartalmú ételekben, zselatinokban, lekvárokban alkalmazzák.
Gumiarábikum
Itt sem kell az alapanyag mesterséges voltától tartani, a gumiarábikum egy veszélytelen sűrítő anyag, amelyet természetes úton, a trópusi fák gyantájából nyernek ki. Ez az adalékanyag a vízben kitűnően oldódik, és nedvességfelvevő hatása miatt gélszerű anyagot képez. Leggyakrabban szörpök, szirupok, gumicukrok és pillecukrok előállításánál használják.
Megjött a kedved egy kis dzsem vagy házi szörp készítéséhez? A Cukrászdiszkontban megtalálod mindet! Nézz szét webáruházunkban, és szerezd be a szükséges alapanyagokat!
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.Elfogadom
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.