
Halloweeni monodesszert
Közeleg a Halloween, amihez mi sem passzol jobban, mint egy ínycsiklandó és szuper ijesztő monodesszert.
Webshopunk Instacukrásza, “Süti nélkül? Sehova!” Eszter, mint mindig most is egy igazán különleges ízvilágú és látványos süteménnyel rukkolt elő.
A mostaniban a sütőtökös piskótát és karamellás krémet ötvözi. Az ősz ízeit pedig halloween leghíresebb formájába zárta.
Nyugi, nem kell profi cukrásznak lenned, hogy elkészítsd. Kövesd Eszter útmutatóját, és alkosd meg ezt a különleges desszertet, amely az ősz ízeit és a Halloween szellemét egyesíti!
Karamell Insert:
100 gramm karamellizált fehércsokoládé (Callebaut)
40 gramm tejszín (Ken)
1 tk bio narancshéj
A csokoládét mérjük egy tálba. A tejszínt a narancshéjjal forrósítsuk fel, majd öntsük a csokoládéra, keverjük egyneműre, végül botmixerrel emulgeáljuk. Folpack-kal lefedve tegyük hűtőbe.
Sütőtökös piskóta:
1 tojás
100 gramm liszt
1 tk sütőpor
25 gramm barna nádcukor
50 gramm tej
15 gramm olvasztott vaj
50 gramm sütőtök püré
1 tk bio narancshéj
A tojást a cukorral habosítsuk addig, ameddig sűrű és világos nem lesz. Adjuk hozzá a száraz alapanyagokat, a sütőtök pürét, végül az olvasztott vajat, kézi mixer segítségével egyneműsítsük. Simítsuk sütőpapírral bélelt tepsire, majd 170 fokon nagyjából 10-15 perc alatt süssük készre.
Sütőtökös fehércsokoládé mousse:
50 ml tej
1 db tojássárgája
1 kk fahéj, 1 csipet: őrölt gyömbér, szegfűszeg, szerecsendió, kardamom
50 gramm sütőtök püré
150 gramm fehércsokoládé (Callebaut)
100 ml tejszín
A zselatint áztassuk hideg vízbe. A tejet, a tojássárgáját és a fűszereket tegyük egy edénybe, majd alacsony fokozaton főzzük puding sűrűségűre. Adjuk hozzá a kicsavart zselatinlapot, a csokoládét és a sütőtökpürét, keverjük el, majd lefedve hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
A tejszínt verjük laza habbá, majd adjuk hozzá a kihűlt krémhez.
Összeállítás:
A piskótából szagassunk a formánknál kisebb (~4 cm átmérőjű) korongokat.
A karamellizált fehércsokiból formázzunk kis négyzeteket, majd nyomjuk őket jégkockatartóba (de ennek hiányában a kezünkkel formázott négyzetek is tökéletesek). Tegyük fagyasztóba néhány percre.
A formánkat töltsük félig a kész mousse-szal, helyezzük bele az insertet, adagoljuk rá a mousse másik felét, majd zárjuk a kiszaggatott piskótával. Tegyük fagyasztóba egy éjszakára, vagy minimum 7-8 órára.
Linzer alap:
150 gramm liszt
100 gramm vaj
50 gramm porcukor
1 db tojássárgája
A hozzávalókat mérjük a robotgép üstjébe, majd a krémkeverő lapát segítségével állítsuk össze a tésztát. Természetesen a kezünkkel is dolgozhatunk. Csomagoljuk folpack-ba, és helyezzük hűtőbe 1 órára.
Nyújtsuk ki a tésztát, szaggassunk a formánknál nagyobb méretű korongokat és 180 fokos sütőben kb 10 perc alatt süssük készre.
Másnap a fagyott mousse-t helyezzük rácsra, majd narancssárga bársony spray-vel fújjuk le, kissé egyenletlenül, hogy minél élőbbnek hassanak a kis tököcskék. :)
Óvatosan helyezzük őket a linzer alapra, majd helyezzük hűtőbe és 3-4 óra múlva fogyaszthatjuk is. :)
A receptben felhasznált alapanyagok és eszközök listája:
Callebaut karamellizált fehércsokoládé: https://tinyurl.com/Gold-fehercsokolade-karamellel
Ken tejszín: https://tinyurl.com/Ken-Nata-habtejszin
Barna nádcukor: https://tinyurl.com/Barna-nadcukor-1kg-os
Callebaut fehércsokoládé: https://tinyurl.com/fehercsokolade
Lapzselatin: https://tinyurl.com/Lapzselatin-EWALD
Porcukor: https://tinyurl.com/Porcukor-500g-os-Koronas
Bársony spray: https://tinyurl.com/barsony-spray
Sütőforma: https://tinyurl.com/szilikon-sutoforma-tok
Gitterrács: https://tinyurl.com/gitterracs