
Húsvéti töltött tojás
A húsvét nem csak a locsolkodásról és a nyuszikról szól, hanem a finomabbnál finomabb édességekről is! Ha idén valami igazán különleges desszerttel lepnéd meg a családot, akkor próbáld ki ezt az ellenállhatatlan húsvéti töltött tojást.
Ebben a receptben az édes csokihéj roppanós mandulamorzsával és lágy, karamellás krémmel találkozik. Mennyei!
Ne aggódj! "Süti nélkül? Sehova!" Eszter megmutatja, hogyan készítheted el könnyedén ezt a látványos és isteni desszertet.
Görgess lentebb és készítsd el!
Húsvéti töltött tojás (12 db)
Csokoládé tojás:
250 gramm étcsokoládé (Callebaut 54,5%)
200 gramm csokoládét vízgőz fölött vagy mikrohullámú sütőben olvasszunk meg, majd a maradék 50 gramm csokoládét kis részletekben adjuk hozzá, és így hűtsük 32 fokosra. A tojás formánkat egy ecset segítségével kenjük ki a temperált csokoládéval, majd helyezzük hűtőbe 15-20 percre. Ha a csokoládé megdermedt, egyszerűen fordítsuk ki a formából.
Mandulás morzsa:
50 gramm mandulaliszt
50 gramm búzafinomliszt
50 gramm cukor
40 gramm hideg vaj
A száraz hozzávalókat keverjük össze, majd adjuk hozzá az apró kockákra vágott hideg vajat és morzsoljuk össze. Borítsuk sütőpapírral bélelt tepsibe, majd 190 fokon süssük 10-12 percig. Félidőnél keverjük át, hogy egyenletesen piruljon mindenhol. Hagyjuk kihűlni.
Karamell:
100 gramm kristálycukor
75 gramm tejszín
35 gramm vaj
1/2 kk vaníliaőrlemény
A cukrot egy lábasban kezdjük karamellizálni. A tejszínt forraljuk fel. Ha a cukor már szép borostyán színű és mindenhol elolvadt, több részletben adjuk hozzá a forró tejszínt. Vegyük le a tűzről, majd adjuk hozzá a vajat és a vaníliaőrleményt, és keverjük el. Folpack-kal lefedve hagyjuk kihűlni.
Karamellás mascarpone krém:
375 gramm mascarpone
375 gramm tejszín
75 gramm porcukor
1 ek karamell
1 kk vaníliaőrlemény
A hozzávalókat mérjük egy tálba, majd kézi mixer vagy robotgép segítségével habosítsuk.
Akkor jó, ha szépen formázható, de nem túl kemény a habunk.
Összeállítás:
A csokoládé tojások aljába tegyünk 1 teáskanál morzsát, majd habzsák vagy kiskanál segítségével adagoljuk rá a karamellt. Ezután hajlított kenőkés segítségével simítsuk rá a mascarpone krém felét. A krém másik felét tegyük tetszőleges díszítőcsővel ellátott habzsákba, és adagoljuk a tojások tetejére. Tetszés szerint díszítsük a megmaradt morzsával, ehető virággal, színes cukorral, vagy bármivel, amivel szeretnénk. :)
A receptben felhasznált alapanyagok és eszközök listája:
Étcsokoládé (Callebaut 54,5%): https://tinyurl.com/Callebaut-etcsokolade
Csokiforma: https://tinyurl.com/Wilton-csoki
Mandulaliszt: https://tinyurl.com/Mandulaliszt
Búzafinomliszt: https://tinyurl.com/Totkomlosi
Tejszín: https://tinyurl.com/Tejszin
Vaníliaőrlemény: https://tinyurl.com/Vaniliaorlemeny-5g
Porcukor: https://tinyurl.com/Porcukor-500g
Maghőmérő: https://tinyurl.com/IK-Maghomero
Cukordekor:https://tinyurl.com/NL-FC-szorocukor
https://tinyurl.com/NL-Funcakes-eheto-virag