Pekándiós New York Roll
Sok-sok réteg, ropogós, vajas külső, gazdag krémes belső, egy tenyérnyi csodában, ez a New York roll. Ez a mennyei finomság meghódította az internetet és az édesszájúak szívét is. Éppen ezért a receptet Eszter, "Süti nélkül? Sehova!" instacukrászunk sem hagyhatta szó nélkül. Ráadásul tovább merészkedett és egy mennyei csavart vitt ebbe az édességbe, pekándiós változatban készítette el.
Alkossuk meg együtt ezt a mennyei finomságot:
HOZZÁVALÓK:
New York roll
150 gramm vaj
250 gramm liszt
1/2 kk só
1 tojás
120 ml langyos tej+ 1 tk cukor
10 gramm élesztő
20 gramm puha vaj
Pekándiós krém:
250 gramm fehércsokoládé
175 gramm tejszín
50 gramm pekándió krém (bármilyen más magkrémmel is tökéletes)
ELKÉSZÍTÉS:
A 150 gramm vajat az elkészítés előtt 1-2 órával a fagyasztóba tesszük. A langyos tejben elkeverjük a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni. A dagasztógép táljába mérjük a lisztet, elkeverjük a sóval, majd a közepébe mélyedést készítünk és hozzáadjuk a tojást, valamint a felfuttatott élesztőt. Lassú fokozaton dagasztani kezdjük, közben hozzáadjuk a puha vajat. Nagyjából 5 percig dagasztjuk, szép, fényes felületű tésztát kapunk. Folpackkal lefedve kb 45 percre a hűtőbe tesszük, közben elkészítjük a tölteléket.
A hűtőből kivéve a tésztát enyhén lisztezett felületen 30x40 cm-es téglalappá nyújtjuk, majd a fagyasztóból kivett vajat nagylyukú sajtreszelő segítségével egyenletesen ráreszeljük. A tészta bal oldalát behajtjuk középre, jobb oldalát pedig ráhajtjuk a behajtott bal oldalra. Az illesztéseknél alaposan lezárjuk, majd elforgatjuk 90 fokkal és 30x20 cm-es téglalapot nyújtunk belőle, ügyelve arra, hogy sehol ne szakadjon ki és ne tapadjon le, szükség esetén mindig alálisztezünk. Most a bal és jobb oldalát is behajtjuk a képzeletbeli felezővonalig (közben a felesleges lisztet mindig lesöpörjük róla), majd becsukjuk, akár egy könyvet. Folpackba csomagolva 30 percre hűtőbe tesszük, majd ismét 30x20 cm-re nyújtjuk, megismételjük a második hajtogatást és 20 percet pihentetjük ismét hűtőben.
Ezután óvatosan 30x40 cm-es téglalappá nyújtjuk, vékonyan megkenjük vajjal, majd 12 egyenlő csíkra osztjuk, éles kés vagy pizzavágó segítségével felszeljük. Az első csíkot elkezdjük feltekerni, akár egy csigát, a következő pedig az első folytatása legyen. A továbbiakkal ugyanígy járunk el, tehát összesen hat tekercsünk lesz. A tekercseket helyezzük tepsire és tegyünk köré tart gyűrűket vagy kicsi átmérőjű (~12 cm) tortakarikákat. A tetejükre tegyünk sütőpapírt, majd helyezzünk rá egy tepsit nehezéknek. Szobahőmérsékleten (vagy párás sütőben) kelesszük további két órán keresztül. 180 fokra előmelegített sütőben süssük 20 percig a nehezékkel, majd távolítsuk el és 200 fokon süssük további 10 percig.
A töltelékhez a csokoládét egy tálba mérjük, hozzáadjuk a pekándió krémet. A tejszínt felforraljuk, ráöntjük a csokoládéra, majd néhány percig állni hagyjuk és homogénre keverjük, majd botmixerrel emulgeáljuk. Folpack-kal lefedve legalább 4 órára hűtőbe tesszük, majd kézimixerrel habosítjuk.
A tekercsek tetejére éles késsel vágást készítünk, ide fog kerülni a töltelék. Minél mélyebb lyukat csinálunk, annál több töltelék fér bele. A tölteléket habzsákból a mélyedésekbe adagoljuk. Ízlés szerint akár csokoládéba is márthatjuk a csigákat vagy a megmaradt krémmel díszíthetjük.
Tipp: Akármilyen 100%-os magvajat használhatunk, és természetesen bármilyen gyümölcs töltelékkel is feldobjatjuk. ☺️
Jó étvágyat!
A receptben felhasznált alapanyagok és eszközök listája:
Vaj: https://bit.ly/Vaj-Ammerland-250g
Fehércsokoládé: https://bit.ly/Fehercsokolade
Tejszín: https://bit.ly/Tejszin
Pekándió krém: https://bit.ly/G-pekandiokrem