Rákóczi-túrós pohárdesszert
Az édes, krémes desszertek mindig a legjobb részei az ünnepi, a vasárnapi ebédnek vagy csak egy átlagos keddnek. Azonban, ha a hagyományos recepteket egy kis kreativitással fűszerezzük meg, akkor még különlegesebb süteményeket alkothatunk meg.
Így tett Instacukrászunk "Süti nélkül? Sehova!" Eszter is, aki a klasszikus Rákóczi-túrost egy pohár desszert formájában hozta el nekünk.
Készítsük el együtt ez a csoda finomságot!
HOZZÁVALÓK:
Linzer:
150 gramm liszt
100 gramm apró kockákra vágott hideg vaj
50 gramm porcukor
1 bio citrom reszelt héja
1/2 kk vaníliaőrlemény
A tészta hozzávalóit mérjük a robotgép üstjébe és a krémkeverő lapát segítségével állítsuk össze. Ha kézzel dolgozunk, akkor gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát, majd folpack-ba csomagolva tegyük hűtőbe egy órára.
Ezután nyújtsuk ki és szaggassuk tetszőleges szaggatóval (nem lesz jelentősége). 180 fokon 12-13 perc alatt süssük készre.
Ha kihűlt, tegyük késes aprítóba és néhány pulzáló mozdulattal zúzzuk darabokra.
Barackragu:
175 gramm sárgabarack (magozva)
3 gramm pektin
15 gramm kristálycukor
A barackot pucoljuk meg, magozzuk ki. 100 grammot botmixerrel pürésítsünk, 75 grammot vágjunk apró kockákra, majd az egészet kezdjük el forralni. A pektint keverjük el a cukorral, majd folyamatos kevergetés mellett adjuk a barackhoz és főzzük további fél percig.
Felhasználásig folpack-kal lefedve hagyjuk hűlni.
Túrómousse:
250 gramm túró
50 gramm porcukor
1/2 kk vaníliaőrlemény
200 gramm tejszín
1 bio citrom leve és héja
7 gramm porzselatin+35 gramm víz
A citrom héját és levét forraljuk fel. A túrót, a porcukrot és a vaníliaőrleményt mérjük egy tálba, öntsük rá a citromlevet és törjük krémesre botmixer segítségével. A zselatint keverjük simára a vízzel. A tejszínt verjük laza habbá, három részletben adjuk hozzá a túróhoz. A megduzzadt zselatint mikróban olvasszuk meg, adjunk hozzá egy keveset a krémből, majd keverjük hozzá az egészhez.
Összeállításhoz:
Házi baracklekvár
Habcsók:
75 gramm tojásfehérje
150 gramm kristálycukor
Szakácsfáklya karamellizáláshoz
Összeállítás:
A pohárkák aljába tegyünk kb két teáskanál linzer töretet, majd kanalazzuk rá a barackragut. Ezután adagoljuk rá a túrómousse 2/3 részét, majd tegyük hűtőbe 30 percre. Ezután kanalazzuk rá a maradék a linzert, erre adagoljunk annyi baracklevárt, ami elfedi a tésztát, végül zárjuk a maradék túrómousse-szal. Tegyük néhány órára hűtőbe, majd készítsük el a habcsókot.
A tojásfehérjét a cukorral vízgőz fölött melegítsük csípősre, ameddig minden cukorszemcse el nem olvad. Ezután kíhűlésig habosítsuk, majd töltsük habzsákba és adagoljuk a pohárkrémek tetejére. Ízlés szerint karamellizáljuk a habcsókok tetejét.
Nézd meg Eszter, a sütemény megálmodója, hogyan készíti:
A receptben felhasznált alapanyagok és eszközök listája:
Vaj: https://bit.ly/Vaj-Ammerland-Rakoczi
Porcukor: https://bit.ly/Porcukor-500g-os-Koronas
Vaníliaőrlemény: https://bit.ly/Vanilia-orlemeny-5g-os-Rakoczi
Pektin: https://bit.ly/Pektin-Rakoczi
Tejszín: https://bit.ly/Pristine-habtejszin
Porzselatin: https://bit.ly/Zselatin-bloom
Desszertpohár: https://bit.ly/Desszertpohar
Szakácsfáklya: https://bit.ly/Szakacsfaklya