
Rózsás-erdei gyümölcsös madeleine
A madeleine egy igazi kis ékszer a sütik világában, könnyed, gyönyörű és ellenállhatatlanul finom.
A klasszikus kagylócskákat, viszont
“Süti nélkül? Sehova!” Eszter most rózsás és erdei gyümölcsös csavarral koronázza meg. Görgess lentebb és ismerd meg ezt a különleges receptet!
Madeleine kagyló (12 db-hoz):
110 gramm liszt
110 gramm olvasztott vaj
110 gramm cukor
2 db L-es méretű tojás (~110 gramm)
1 tk sütőpor (~8 gramm)
1 kk rózsa aroma (Decora)
1 kk vaníliaőrlemény
A vajat olvasszuk meg és tegyük félre hűlni. A tojásokat a cukorral magas fokozaton addig habosítsuk, ameddig világos, sűrű masszát nem kapunk (nagyjából 4-5 perc). Ezután adjuk hozzá két részletben a sütőporral elkevert lisztet, a vaníliaőrleményt és a rózsa aromát, majd spatulával keverjük egyneműre. Végül óvatosan adjuk hozzá a vajat és keverjük ezzel is homogénre a tésztát. Fedjük le folpack-kal a tetejét, majd tegyük hűtőbe minimum 1-2 órára, de akár egy egész éjszakára is.
A fém madeleine formánkat vékonyan vajazzuk és lisztezzük ki, majd tegyük be a fagyasztóba sütés előtt, hogy a tészta minél hidegebben kerüljön a sütőbe, így fog kialakulni a kagyló forma.
A pihentetés után a sütőt melegítsük elő 200-210 fokra. Tegyük habzsákba a tésztát, majd adagoljuk a madeleine formánkba. Nagyjából háromnegyedig töltsük, hogy legyen helye növekedni. 12-13 percig süssük, majd rácson hagyjuk hűlni.
Erdei gyümölcs ragu:
100 gramm fagyasztott erdei gyümölcs
15 gramm cukor
8 gramm keményítő +2-3 tk víz
1 kk rózsa aroma
Az erdei gyümölcsöt a cukorral és a rózsa aromával alacsony lángon kezdjük melegíteni, majd botmixerrel turmixoljuk. A keményítőt keverjük el a vízzel, majd folyamatos kevergetés közben adjuk hozzá a gyümölcshöz és sűrítsük be. Folpack-kal lefedve tegyük félre hűlni.
Összeállítás:
A kihűlt madelein formánk közepét egy közepes méretű díszítőcső segítségével távolítsuk el, majd adagoljuk bele az erdei gyümölcs ragut és helyezzük vissza a kiszedett tésztát.
Csokoládé borítás:
250 gramm Callebaut csokoládé
Colour mill Rose és fukszia színű festék
Madeleine forma, ami most akciós
A formánkat alaposan tisztítsuk és a szárítsuk meg. 200 gramm fehércsokoládét vízgőz fölött vagy mikróban olvasszunk meg, ügyelve rá, hogy kb 40 fokos legyen. Ezután apránként adagoljuk hozzá a maradék 50 gramm csokoládét, majd ha elolvadt, osszuk két részre és adjuk hozzá a színezéket (melyet előtte alaposan rázzunk fel!).
A formába hintsünk ehető rózsaszirmot. Ha a csokoládé elérte a megfelelő hőmérsékletet (~28-29 fok), kiskanál vagy habzsák segítségével adagoljuk a formába, majd fejjel lefelé nyomjuk bele a Madeleineket. Helyezzük hideg helyre, akár hűtőbe nagyjából 30 percre, ameddig a csokoládé meg nem szilárdul (de ügyeljünk rá, hogy az idő a csokoládé mennyiségétől, vastagságától is függ.) Ha betartottuk a megfelelő hőmérsékletet és helyesen temperáltuk a csokoládét, a süteményeket egyszerűen ki tudjuk emelni a formából. :)
A receptben felhasznált alapanyagok és eszközök listája:
Rózsa aroma (Decora): https://tinyurl.com/Decora-aroma-rozsa
Vaníliaőrlemény: https://tinyurl.com/Vanilia-orlemeny
Callebaut csokoládé: https://tinyurl.com/Callebaut-Madeleine
Colour mill Rose és fukszia színű festék: https://tinyurl.com/olajbazisu-etelfestek
Ehető rózsaszirom: https://tinyurl.com/szaritott-rozsaszirom
Madeleine forma: https://tinyurl.com/sutoforma-madeleine