
Sacher-szelet
A csokoládé és lekvár mennyei találkozása, ez a híres Sacher torta. Az osztrák cukrászat egyik ikonja, melyet a legtöbben az elegáns bécsi kávéházakban, egy csésze illatos kávé kíséretében élveznek.
Instacukrászunk "Süti nélkül? Sehova!" Eszter most a Sacher-szeletet, a torta kistestvérét hozta el nekünk, amely ugyanolyan ínycsiklandó és különleges.
Vágjunk bele!
Sacher piskóta:
2 db szobahőmérsékletű tojás
10 gramm porcukor
50 gramm kristálycukor
50 gramm liszt
50 gramm étcsokoládé
50 gramm puha vaj
15 gramm kakaópor
A tojásokat válasszuk ketté, a csokoládét mikróban alacsony fokozaton olvasszuk meg és tegyük félre hűlni. A vajat a porcukorral habosítsuk ki, majd egyesével adjuk hozzá a tojások sárgáját, majd a csokoládét is. A tojásfehérjét a kristálycukorral verjük közepesen kemény habbá, majd ezt is adjuk hozzá a többi alapanyaghoz. Végül két részletben adjuk hozzá a kakaóval elkevert lisztet és nagy, széles mozdulatokkal keverjük homogénre. 18x27 cm-es keretben fogjuk összeállítani a süteményt, ennél néhány cm-rel nagyobb téglalapot rajzoljunk egy sütőpapírra és kenjük rá az elkészült tésztát. 180 fokon nagyjából 10 perc alatt süssük készre, majd hagyjuk kihűlni. Kihűlés után a sütőkerettel szúrjuk ki megfelelő méretűre.
Marcipános réteg:
150 gramm marcipán
15 gramm kakaóbab töret
35 gramm apróra vágott aszalt sárgabarack
A marcipán masszába gyúrjuk bele a kakaóbab töretet és az aszalt sárgabarackot, majd két ív sütőpapír között nyújtsuk a piskótánkkal megegyező méretűre. Húzzuk le róla a sütőpapírt, és simítsuk a piskótára, amit előtte helyezzünk tálcára, majd igazítsuk köré a sütőkeretet.
Csokoládé ganache:
250 gramm csokoládé
150 gramm tejszín
40 gramm vaj
A vajat és a csokoládét alacsony fokozaton olvasszuk össze, majd adjuk hozzá a hideg tejszínt és keverjük homogénre. 100 grammot mérjünk ki belőle, ezt tegyük félre, ezzel fogjuk díszíteni a tetejét. A maradék ganache-t egyenletesen simítsuk a marcipános rétegre, majd tegyük hűtőbe dermedni.
Barack rétegek:
500 gramm sárgabarack (magozva, pucolva)
50 gramm barna nádcukor
4,5+2,5 lap zselatin
200 ml tejszín
A barackot áztassuk néhány percre forró vízbe, majd húzzuk le a héját, magozzuk ki és vágjuk apró kockákra. Közepes lángon kezdjük melegíteni, nagyjából 15 perc után botmixerrel pépesítsük. Adjuk hozzá a cukrot, majd ha elolvadt két részre osztjuk. Az egyik feléhez adjuk hozzá a 2,5 alaposan kinyomkodott zselatinlapot, keverjük el és folpack-kal lefedve hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. A másik feléhez keverjük hozzá a 4,5 zselatinlapot és szintén tegyük félre.
Azt a barackréteget, amibe a kevesebb zselatint tettük borítsuk a ganache-ra, majd tegyük vissza a hűtőbe.
Ezután nagyjából 1 óra elteltével a tejszínt verjük laza habbá, forgassuk a másik rész barackhoz és simítsuk a sütemény tetejére, majd tegyük hűtőbe egy éjszakára, de minimum 6 órára.
Másnap éles késsel vágjuk körbe, óvatosan távolítsuk el a keretet. Forró vízbe mártott, alaposan letörölt kés segítségével osszuk 16 egyenlő részre és díszítsük ízlés szerint.
Nézd meg Eszter, a sütemény megálmodója, hogyan készíti:
A receptben felhasznált alapanyagok és eszközök listája:
Porcukor: https://tinyurl.com/Sacher-Porcukor
Liszt: https://tinyurl.com/Sacher-Liszt
Étcsokoládé: https://tinyurl.com/Sacher-Etcsokolade
Kakaópor: https://tinyurl.com/Sacher-Kakaopor
Marcipán: https://tinyurl.com/sacher-Marcipan
Aszalt sárgabarack: https://tinyurl.com/Sacher-Aszalt-sargabarack
Barna cukor: https://tinyurl.com/Sacher-Barna-Cukor
Tejszín: https://tinyurl.com/Sacher-Tejszin
Zselatin: https://tinyurl.com/Sacher-Zselatin