Használható: cukormassza, virágmassza, marcipán, csokoládé, cukor, sógyurma, hidegporcelán, agyag.
Sütirecept:
- 75g kristálycukor
- 3 evőkanál aranyszirup/glükózszirup
- 1 evőkanál víz
- 95g vaj
- 260g átszitált liszt
- Öntse a cukrot, szirupot, vizet és aromát (opcionális) egy lábosba.
- Folyamatosan keverve forralja fel, majd a tűzről levéve adja hozzá a vajat.
- Keverje hozzá a lisztet míg egy sima masszát kap. (kakaós sütinél 50g lisztet helyettesíthet 50g kakaóporral) Gyúrja össze a masszát, majd tegye hűtőbe 30 percre.
- A hűtőből kivéve kis gombócokat formálva gyúrja át, majd a kilisztezett szilikon formába nyomkodja bele, a kilógó részeket távolítsa el. Nagyobb formánál nyújtófával is belesimíthatja a tésztát.
- A formából óvatosan nyomva fordítsa ki a tésztát, majd sütőpapíros tepsin vagy szilikon lapon 180 Celsius fokon süsse a sütőben. Formák méretétől függően 8-15 perc sütési idő.
- Kihűlés után ételfesték porral, géllel, tollal, lüszterrel vagy royal icinggal/cukormázzal díszíthető!